Styrelsen

Styrelsen

lördag 30 november 2013

Kort motionsskrivarguide


I februari hålls MUF Stockholms årliga distriktsstämma. Utöver personval, kommer politiska frågor att tas upp genom så kallade motioner. Motioner är politiska förslag, som syftar till att MUF Stockholm ska ta ställning i en viss fråga. Det kan handla om att vara för lägre skatter, tidigare betyg, upprustning av försvaret, byggande av tunnelbana till Nacka eller nästan precis vad som helst.


Det kan dock vara svårt att skriva en motion. En motion är inte som en uppsats, där syftet är att studera någonting för att sedan dra en slutsats om det. Det är inte heller som en insändare en eller en debattartikel, där syftet är att argumentera för någonting. En bra motion är både och, men samtidigt ingetdera.



Det som är typiskt för en motion är att den inleds med en brödtext, och avslutas med några konkreta förslag i form av att-satser. Motionen är skriven på korrekt svenska, men är samtidigt inte lika formell som en statlig utredning eller ett brev till kungen.



Nedan följer vad jag anser är viktigt att tänka på när man skriver en motion. Jag har själv erfarenhet av att driva en rätt så omfattande motion från MUF Stockholms stämma ändå till att få den bifallen på MUF:s Arbetsstämma. Dessa råd är dock enbart råd, och de är mina egna åsikter. De är på inget sätt regler som måste följas till punkt och pricka, och det är möjligt att andra stämmorävar inte håller med mig om allt. Denna guide är inte heller så lång som den skulle kunna vara, utan jag har försökt att fokusera på det som jag tycker är viktigast att tänka på.



Första steget: Val av ämne



Ämnet för motionen är självfallet valfritt, men det finns en del man bör tänka på när man skriver en motion om någonting.



Det första är vad MUF och Moderaterna redan tycker. Ofta dyker det upp förslag på något som förbundet redan tagit ställning för på en tidigare stämma. Det är inget fel i sig med det, men om det redan tagits upp kanske det är värt att lägga ner tid och energi på någon annan fråga.



Om det du vill skriva om röstats igenom på en stämma, men ändå inte genomförts, kanske det innebär att du bör ta en annorlunda infallsvinkel till problemet. MUF vill exempelvis avskaffa myndigheten Folkhälsoinstitutet. Detta för att det anses vara en myndighet som enbart ägnar sig åt statligt förmynderi som inte resulterar i annat än onödiga rekommendationer och det finns annat som skattepengar borde användas till. Det därför inte jätteangeläget att skriva en motion om Folkhälsoinstitutets avskaffande.



I stället kan man fundera över andra problem kring myndigheter. Exempelvis finns det andra myndigheter som utför onödiga arbetsuppgifter. Kanske upptäcker man då att det finns en myndighet som heter Tillväxtverket, vars uppgifter är rätt märkliga. Kan en myndighet verkligen skapa tillväxt? Och en del av Tillväxverket är Nämnden för hemslöjdsfrågor. Kanske borde man motionera om att avskaffa den i stället? Eller kanske tycker man att Sverige ska införa en kommission, inspirerad av Texas Sunset Advisory Commission, som regelbundet effektivitetsprövar myndigheter på parlamentarisk nivå. Kanske skulle en sådan kommission bidra till att avskaffa Folkhälsoinstitutet? Genom att fundera över sådana frågor och göra en gedigen research så kan man ofta hitta nya lösningar.



Det viktigaste i slutändan är dock att du föreslår någonting konkret. Hur nyskapande och annorlunda det sedan är, får du själv bestämma.



Andra steget: Språket



Det finns en del att tänka på angående språk. Det viktigaste är att språket är korrekt. Egentligen går det att skriva spaltmeter om språket, men i slutändan är det bara några enkla regler man bör tänka på när man skriver:

Skriv tydligt och enkelt!

I talspråket används ord som exempelvis ”så” och ”liksom” väldigt ofta. Sådana ord fyller ofta ingen funktion, utan är så kallade utfyllnadsord. De fyller därför ingen direkt funktion i text. Andra exempel är metaforer och liknelser som kanske fungerar bra från talarstolen, men som inte passar sig i själva motionen.

Skriv kort!


Om du kan ta bort ett ord, ta alltid bort det. Ord i texten som man kan ta bort utan att det gör någon skillnad är onödiga. Det finns ändå inget krav på att en motion ska vara lång. Ett vanligt misstag många gör är att använda ordet ”mer” för ofta. I stället för att skriva exempelvis ”humanare” skriver man ”mer humant”. Oftast behöver man inte sätta ut mer, ut kan böja adjektivet i stället. Om du kan skriva ett kortare ord i stället för ett långt ord, skriv ett kortare ord. Till exempel behöver du inte skriva ”skall”, då ”ska” går lika bra.

Använd inte för avancerade ord!


Ett misstag man ofta ser att motionärer använder ord som är onödigt avancerade eller gammaldags. Det kan handla om ord som ”ehuru”, ”enär”, ”basal” och ”vederbörande”. Sådana ord gör texten svårare att förstå, vilket är tvärtom vad du vill åstadkomma. Du vill ju såklart att alla på stämman förstår hur fantastisk din motion är, och att de röstar för den. Att använda avancerade ord kan också slå slint om man själv inte förstår dem till fullo.

Sätt ut underrubriker!


Underrubriker gör det enklare att orientera sig i motionen för läsaren. Dessutom blir det enklare för läsaren att följa ditt resonemang i texten. Underrubriker ska förklara vad som står i varje sektion. Det är därför bättre att sätta ut underrubriken ”Solnedgångsklausuler förenklar för företag” än ”Solnedgångsklausuler”. Om motionen är kort (under en sida) behövs inte underrubriker.


Styckeindela med en rads mellanrum!


När motionen förs in i stämmohandlingarna kan det hända att formateringen ändras. Då kan det hända att indrag försvinner. Därför är det bäst att ha en rads mellanrum mellan varje stycke, så att styckesindelningen inte försvinner. De flesta motioner brukar också ha sådan styckeindelning.

Tänk på meningsbyggnaden!


Det är viktigt att se vara noggrann hur långa meningarna är. Om meningarna blir för långa blir de svårare att läsa. Det finns ingen exakt gräns för hur långa meningar får vara. En lämplig längd kan vara 30 ord, och om de är längre än så bör de kortas ner. Denna regel behöver inte följas slaviskt. Om en mening är 31 ord, är det inte hela världen. Däremot är det viktigt att de flesta meningarna inte är mycket längre än så. Helst ska texten bestå av både korta och långa meningar. 

Kontrollera att du skrivit rätt! 

För språkråd kan du använda dig av följande webbplatser:






Tredje steget: Konsten att skriva att-satser

Att-satser är dina förslag som avslutar motionen. Det är oerhört viktigt att de är välformulerade, för annars kommer dina förslag inte att kunna röstas igenom. Dessutom finns det vissa att-satser du bör ha för att din motion ska kunna nå så långt som möjligt. Precis före att-satserna i motionen bör du skriva något i stil med ”Med anledning av ovanstående yrkar jag på” eller ”Med hänvisning till ovanstående yrkar jag”. Denna mening kan gärna skrivas i fet stil.


När du sedan skriver själva att-satserna finns det fler saker att tänka på. Först och främst ska att-satserna innehålla ”MUF Stockholm”. Det enda MUF Stockholms stämma kan besluta är ju trots allt vad MUF Stockholm ska verka för.

Att-satserna måste vara tydliga


Det kan låta självklart, men ofta är att-satser otydligt formulerade. Ett exempel på en otydlig att-sats:



”att MUF Stockholm verkar för att en lag om cykelhjälm införs”.



Från att-satsens formulering förstår vi att motionären vill att MUF Stockholm verkar för införandet av en lag som tvingar alla cyklister att bära hjälm när de cyklar. Som att-satsen är formulerad framgår dock inte att cykelhjälm ska bäras av cyklister. Vill motionären då att det ska vara lag på att bära cykelhjälm, även om man inte cyklar? Och vad säger att en ”lag om cykelhjälm” innebär tvång på att bära hjälm? Den lagen kanske bara bestämmer hur hjälmen ska vara utformad?



Antagligen skulle en brödtext följa med att-satsen om den lades fram på riktigt. Men om att-satsen är för vag, kommer den inte att kunna antas, eftersom brödtexten inte ska röstas igenom, enbart att-satsen (se nedan). Dessutom kan en tvetydig att-sats inte antas. Det exemplet jag använde ovan skulle hellre formuleras såhär:



”att MUF Stockholm verkar för införandet av en lag som kräver att alla måste använda hjälm när de cyklar”


Att-satserna måste kunna stå för sig själva


Brödtexten finns till för att förklara att-satserna, men det som röstas igenom i slutet är enbart att-satserna. Därför måste att-satserna kunna stå för sig själva. Detta innebär att de inte kan innehålla några referenser till texten. Att-satser av typen ”att MUF Stockholm verkar för vad som anförts ovan” kan därför inte antas. Helst ska att-satserna inte heller referera till varandra.



 Hellre fler än färre att-satser


Det är alltid bättre att dela upp dina förslag på olika att-satser än att försöka klämma in allt under en att-sats. Om den enda att-satsen röstas ner, faller hela din motion. Enligt stämmans regler får du på stämman föreslå ändringar till dina att-satser eller föreslå nya att-satser. Du får dock inte ändra alla dina att-satser. Detta beror på att motioner inte ska kunna kapas. Om en motion handlar om tidigare betyg i skolan, ska den inte kunna ändras helt och hållet på stämman till att plötsligt handla om exempelvis sexköpslagen. Om du bara har en att-sats, får du därför inte ändra den senare, och om ingen av dina att-satser röstas igenom, kan inte heller en tilläggs-att-sats röstas igenom.

Vissa att-satser är viktiga att ta med


Det två typer av att-satser som borde tas med. Dels är det viktigt att ha med att-satser om att motionen ska skickas vidare till andra stämmor om den antas. Det innebär att om den röstas igenom kan den tas upp på MUF:s nationella stämma, eller på Moderaterna i Stockholm Stads eller Moderaterna i Stockholms läns stämmor. På så sätt kan motionen få ännu större genomslag och påverka hela förbundet nationellt eller påverka partiet lokalt. Det är rätt coolt att få hela MUF att ta ställning för något eller Moderaterna i Stockholms län att driva ens hjärtefråga. 

Dessa speciella att-satser bör formuleras som följande på MUF Stockholms distriktsstämma 2014:



”att motionen vidaresänds till Moderaterna i Stockholms stads och län förbundsstämmor”

”att motionen vidaresänds till MUF:s Förbundsstämma 2014”



Slutligen kan du alltid lägga till att-satsen ”att stämman tar motionen som sin egen”. Om en sådan att-sats röstas igenom, bifalls alla dina-satser och även själva brödtexten. Det händer dock inte särskilt ofta att sådana att-satser går igenom.


Några småsaker att tänka på

Mycket i en motion beror på din egen ambitionsnivå. Hur utförligt du redovisar dina källor och om du använder fotnoter eller inte bestämmer du själv. Det är dock brukligt att ha en källförteckning i slutet av motionen (före att-satserna). För att få en klar uppfattning om hur motioner ska skrivas, kan det också vara bra att leta reda på äldre stämmohandlingar och titta på motioner från tidigare år. Sådana kan hittas i Stockholmsmappen på BBS:en om du går tillbaka ett år, från MUF:s nationella stämma i MUF-mappen eller så kan du få exempel genom att mejla undertecknad. Tryckta exemplar av tidigare års stämmohandlingar finns också på MUF Stockholms lokal.


Slutfasen


När du har skrivit färdigt motionen, är det bäst att du låter någon läsa igenom den innan du skickar in den. Låt gärna någon med erfarenhet från tidigare stämmor läsa den, så att du kan vara säker på att det inte blivit något fel med att-satserna. Kom bara ihåg att inte fråga först en halvtimme innan motionen ska skickas in.



Lycka till!              

Fredrik Hultman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar