Styrelsen

Styrelsen

tisdag 25 februari 2014

Unga vill ha inflytande!


I Nacka Värmdö Posten (9/2) skrevs det om ungas engagemang i Värmdö kommun. Ofta vet inte unga hur, vart eller till vem de ska vända sig för att involvera sig och framföra åsikter. MUF Nacka tycker att skolor oftare borde släppa in parti- och kommunföreträdare.

Utmaningen som de politiska förbunden i Nacka står inför verkar även gälla på Värmdö. Av de få skolor som tillåter besök av företrädare, har många en maxgräns mellan en till två skolkampanjer per termin, och ibland kanske en debatt eller frågestund. 

Man behöver fler chanser att ifrågasätta, lära och engagera sig politiskt. Ofta verkar skolledningar tro att elever som vill ha inflytande enkelt hör av sig till ett ungdomsförbund eller kommunhuset. 

Det är bra om partier kan uppmuntra en till att lära sig mer om vad kommunen och dess partier arbetar med. På så sätt engagerar sig fler och tar ställning i beslut och förslag. Intresse väcks när något fångar ens uppmärksamhet. Det tycks ovanligt i kommunpolitiska sammanhang att unga tar det första initiativet att söka upp info. 

Skolor vill inte ge intryck av att favorisera vissa partier som kanske skulle synas mer än andra om fler besök tilläts. Det svaret framförs ibland av skolledningar på frågan om varför inte politiken oftare når elever. Självklart ska skolan som lärosäte också vara fri från politiska och religiösa influenser. Det är däremot viktigt att ge elever möjlighet att diskutera, reflektera, få insyn och bilda sig en uppfattning om de i kommunen folkvaldas arbete. 

Hittills har ungas engagemang i politiken och kommunen varit mycket beroende av om skolor tillåtit företrädare. Skolor kan hjälpa till att bredda vägen för kommunens unga så att fler själva tar första initiativet att engagera sig.

Erik Elkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar