Styrelsen

Styrelsen

torsdag 4 juli 2013

Äventyr hos ABF och statsministerns tal


Winston Churchill sa en gång att ”man måste inse att även en dumbom kan ha rätt ibland”. Det kan ha varit det som drev mig till att gå till LO:s hus för ett seminarium med ABF om Ship to Gaza (Den uppmärksamme kommer säkert ihåg att MUF Nacka varit kritiska till Ship to Gaza förr, genom en av undertecknads insändare i Mitt i Nacka).

Seminariet i sig var ganska ensidigt, då det huvudsakligen handlade om ABF:s utbildningssatsning. Det var stundtals häpnadsväckande att bevittna hur ABF:s arbete framställdes. Försöken att åka båt till Gazaremsan jämfördes med kampen mot apartheid, utan att föra på tal att Nelson Mandela inte sköt raketer mot civila.

Israel- och Palestinakonflikten är trots allt inte en kamp mellan svart och vitt, utan betydligt mer grå. Israel bryter mot flera olika konventioner genom sin politik. Framför allt på Västbanken, men även blockaden av Gazaremsan kan kritiseras. Däremot måste det anses vara verklighetsfrämmande att bortse från komplikationerna i konflikten, såsom att tusentals raketer avfyrats från Gazaremsan sedan Israels ockupation upphörde 2005. Årligen dödas israeler liksom palestinier.

Konflikten är långt ifrån ensidig, men energin som läggs på den kanske borde riktas åt något annat håll. FN har ett tiotal program för att hantera Israel- och Palestinakonflikten, men inte ett enda för att bidra till ökad demokrati i Mellanöstern eller för att främja homosexuellas rättigheter i exempelvis Iran (där homosexualitet är belagt med dödsstraff).

Det är intressant att diskutera varför det är så. Självfallet får ingen fråga ignoreras för att det finns frågor som kan anses vara mindre viktiga. Man kan aldrig relativisera bort vissa frågor för att det finns något subjektivt ”viktigare”. Men samtidigt går det inte att förringa att Israel- och Palestinakonflikten tar upp större delen av debatten om Mellanöstern. Länder som gång på gång kränker de mänskliga rättigheterna göms bakom en större ideologisk debatt mellan socialister som upplever ett hot från USA-imperialism och sionism och en israelisk farhåga om förlorad självständighet.

Jag ifrågasatte inför ABF:s panel huruvida det inte finns en risk att den stora ideologiska striden mellan Israel och Palestina tillåts överskugga annat. Men då möttes jag av anklagelser om att jag relativiserade och att det fanns vissa ”undertoner” i det jag sa. Det kändes ändå som att jag tillförde något annat till diskussionen på scenen där deltagarna tävlade om att hålla med varandra.

Mer intressant var däremot Fredrik Reinfeldts tal framemot kvällen. Jag har sett Reinfeldt tala flera gånger tidigare, både på TV och live. Men den här gången var helt annorlunda än tidigare. Reinfeldt lyfte inte bara fram S (och SSU:s) siffertrollande, där en ungdomsarbetslöshet på 10 % lyfts fram som att den vore 25 % (Värt att notera är att båda siffrorna stämmer, men i den senare räknas heltid studerande som inte får sommarjobb eller extrajobb in).

Han fortsatte sedan med att ge klara besked om hur Sverigedemokraterna inte ska tillåtas få politiskt inflytande. Det är egentligen ingen nyhet, men det var trevligt att se den tydligheten. Sedan gick han vidare in på regeringsfrågan, där S, MP och V ger olika besked om vad de vill, annat än att de inte vill samarbeta med varandra. Aningen instabilt om de vill bilda regering.

Slutligen gav han besked om ytterligare insatser för att göra det billigare att anställa unga, men även om att sänkan a-kasseavgifterna. Oavsett vad som skrivs i media, är det rejält med schvung i statsministern, och det blir spännande att se höstbudgeten och valplattformen för fyra år till med en alliansregering. 

Fredrik Hultman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar