Styrelsen

Styrelsen

torsdag 4 juli 2013

Almedalen - både trams och mingel


2013-07-04

För en politiker kan Almedalsveckan vara lika viktig som Justin Bieber-konserter är för en Belieber. Jag fick i går höra att det är fler besökare här än vad som faktiskt bor i Visby. 17 000 besökare kontra de 13 000 som bor här, sa personen. En snabb koll på Wikipedia sågar detta, då det bor ca 22 000 personer här. Men ni förstår tanken. Så vad är det som egentligen lockar folk att i många fall bo trångt och obekvämt runtom i en gammal Hansastad? Är det de cirka 2000 seminarierna, gratisgodiset eller minglen för att knyta kontakter? Allt det här bidrar till vad som är Almedalen - Sveriges överlägset största politiska mötesplats. Eller cirkus som vissa säger.

Det bästa är möjligheten för folk att knyta kontakter. Att företrädare från olika branscher ges möjlighet att under varierande och avslappnande former talas vid, är en ovärderlig fördel som få andra evenemang kan erbjuda. Det  är därför jag gillar Almedalsveckan. Men för dem som inte är ute efter att prata med folk, mingla eller dra nytta av seminarium, kännetecknas nog veckan av att gatorna pryds med mer eller mindre kända företag och organisationer. Skandia, Nordea och Almega trängs med RFSU, KRIS och Naprapaterna som alla kämpar om att ropa högst och dela ut mest gratismaterial. Behöver du massage? Det fixar Naprapaterna. Behöver du skjuts till ditt boende och en luftmadrass? Minifixarna är numera kända för det. Törstig? Nordea manglar ut kaffe på löpande band. Akta dig bara för att i ett svagt ögonblick ta på dig en regnponscho från Socialdemokraterna. Hellre vara blöt än röd.

Under Almedalsveckan ges möjlighet att snabbt och effektivt knyta kontakter som annars hade varit svåra att få. Glöm inte att det är otroligt roligt och att Visby ger ett intryck av att vara utomlands. Men jag säger som André Assarsson. Visby ligger i Sverige och inte i Nordafrika, så packa en varm tröja.

Filip Wiljander

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar