Styrelsen

Styrelsen

torsdag 4 juli 2013

Hållbart bostadsbyggande

Den 2 juli var bland andra Fredrik Hultman på Swedbanks seminarium ”Vad händer med tillväxten om vi inte har råd att bygga?” i Almedalen. För att ansluta till ämnet bostäder ges här en kort redogörelse för utvecklingen i Nacka och vår syn på i det här inlägget hållbart bostadsbyggande.

Framöver kommer det behövas fler lägenheter i Nacka eftersom de kräver mindre energi än villor. Fördelen med tätbebyggda områden med helt eller ganska nya lägenheter är deras upptagningsförmåga av energi och värme. Med andra ord kan konsumtionen hållas på en lägre nivå i dessa områden.
Under den OECD-konferens om grön tillväxt som hölls den 23-24 maj i år i Stockholm, framhöll representanter från några av Sveriges största byggbolag nyttan med höga energikrav. Många var ense om att höga energikrav snabbar på produktutvecklingen och de har kapacitet att göra mer.
Stadsbyggnadsnytt kommer ut fyra gånger om året med nyheter och bakgrunder om stadsbyggande och planering i Nacka. I nyhetsbrevet för mars 2010 stod det att ”riktig fart väntas bostadsbyggandet få under perioden 2012-2016”. Nu i sommar 2013, lite drygt två år senare, går det att bekräfta att byggandet är i full fart och prognosen ser bra ut. I prognosen noteras det att när tunnelbanan till Nacka är på plats så kommer den ge ett ökat tryck på bostadsbyggandet.

Det ska understrykas att planerade byggen så långt det går inte ska motverka kulturella värden i kommunen. Detsamma gäller om att ta hänsyn till sådant som trafikbuller och naturen. Det är viktiga aspekter i planeringen av bostäder för att kommunen ska få fler människor att vilja bo och leva här.

Det grundläggande i flerbostadshus är att ge fler möjligheten till att bosätta sig i vår kommun, samtidigt som det hållbara utvecklingstänket finns med i planeringen. I åtanke måste vi bära med oss idén om att vi och naturen ska leva i relation med varandra. Det är inte hållbart att bara leva av naturen. Därför behöver vi anpassa oss för miljön på ett hållbart och smart vis, till exempel på bostadsmarknaden.
Erik Elkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar