Styrelsen

Styrelsen

tisdag 2 juli 2013

Politik i ständig förändring

I år märks det i Almedalen att valen av seminarier och debatter om politiska frågor i Sverige har stark koppling utanför våra gränser. Till exempel skattepolitik, vet vi sedan länge är viktigt att diskutera och arbeta med för vårt lands välmående. Men inte fullt så länge har vi tänkt på frågor om skatt som anknutna i någon större grad till utlandet. Många tenderar att oftare bara utgå från vilka inrikesproblem som finns eller möjligheter vi har, när skatter diskuteras. Att skattepolitik är en inrikespolitisk fråga, punkt. Är det rätt väg att gå eller gör politiker nytta under Almedalsveckan genom att förklara eurokrisen och dess effekter, procentandelar i varuexporten och så vidare? Svaret är för mig ett ja. Politiker spelar en betydelsefull roll under denna vecka.

Siffror kommer att vimla under Almedalsveckan. Alltifrån vad Sveriges varuexport ligger på, upp- och nedgångar i importen från EU-länder till hur lågkonjunkturen förväntas vända under 2013. Har siffror om detta genklang hos publiken i Almedalen, eller anmärkningsvärd betydelse för Sveriges skattepolitik? Ja! I samband med att man förklarar det ekonomiska läget i Sverige går det inte att undvika att beröra världsekonomin. Vilka länder i Europa som har handelskapacitet, låg statsskuld eller sunda statsfinanser och som Sverige utbyter varor och tjänster med, ligger i hög grad till grund för hur vi formar vår skattepolitik.

Varför skriver jag om sådant de flesta av oss har i bakhuvudet? Att berätta om och utgå från en politisk fråga, i det här fallet skattepolitik, är inte utan orsak. Att utgå från rådande världsordning, världsekonomi, världs… ja, det mesta, i större utsträckning när man tänker och diskuterar inrikesfrågor är viktigt. Det är viktigt för att vi som land framöver ska hänga med i globaliseringen – inte slås tillbaka av den därför att vi blundar för den.

Här fyller politikerna i Almedalen en viktig funktion vi förhoppningsvis kommer att märka av mer framöver. De försöker göra klarhet i allehanda frågor, det vet vi. Vad vi egentligen också vet men inte beaktar tillräckligt alla gånger är hur mycket dessa frågor kan vara kopplade utrikes. Vi ska förvalta egenskapen omsorgsfullt att tänka större, inte visionärslikt, men att lyfta blicken ovanför Sveriges gränser oftare. Det är först då publiken i Almedalen är villig att tänka på Sveriges utmaningar ur ett till perspektiv, det globala. Förståelsen för att så mycket är sammanhängande med den era vi nu lever i, den globala, är värdefull och till för oss att använda.
 
/Erik Elkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar