Styrelsen

Styrelsen

tisdag 2 juli 2013

Konsten att bygga bostäder

Att bygga ett hus, med fyra väggar och ett tak borde inte vara särskilt komplicerat. I Sverige har det dock blivit så. Inte för att det saknas kunskap eller byggföretag, utan för att politik lagts ut som ett hinder på bostadsmarknaden. Det var inte minst något som belystes på Swedbanks seminarium ”Vad händer med tillväxten om vi inte har råd att bygga?”. I panelen fanns bland andra Maria Ludvigsson, ledarskribent på SvD, Johan Lindholm, ordförande för Byggnads, Leif Linde, VD för Riksbyggen med flera

Det fanns bara en sak som samtliga deltagare verkade hålla med varandra om, och det är att det behövs fler bostäder. Hur det ska byggas fler bostäder var de dock oense om. En fullständig redogörelse för hela diskussionen skulle åtskilliga sidor. Debatten kan dock sammanfattas som en tvist mellan två sidor.

Den ena sidan hävdade att det behövs fler statliga investeringar och satsningar för att skapa fler bostäder. Den andra sidan menar i stället att det vore effektivare att åtgärda problemen som förhindrar byggandet av fler bostäder till att börja med.

Att bygga hus i Sverige i dag kräver mer än material och arbetskraft. Kommunerna har fortfarande planmonopol, hyror regleras fortfarande vilket gör så att efterfrågan och utbudet aldrig möts och skatter av olika slag gör det desto dyrare. Mot den bakgrunden vore det ineffektivt att ösa ut pengar genom subventioner när de pengarna ändå inte kan användas på bästa sätt. Då vore det i stället bättre att undanröja de hindren.

I Sverige tar det i dag tio år för en bostad att gå från planeringsstadiet till verklighet. I Tyskland tar det bara fyra år. Det är alldeles för lång tid. Ett hus, med fyra väggar och ett tak, ska inte behöva var krångligare att bygga, än att just behöva bygga det.

Fredrik Hultman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar