Styrelsen

Styrelsen

torsdag 15 augusti 2013

Gröna resonemang om rösträtten


De senaste veckorna har Grön Ungdom varit ute och förespråkat sänkt rösträttsålder. De vill att rösträttsåldern ska sänkas till 16 år. Det är inte första gången något sådant händer. I fjol gick Grön ungdom i Stockholmsregionen steget längre genom att kräva rösträtt för alla under arton, till och med spädbarn. Det förslaget antogs aldrig av Miljöpartiets kongress, men nu driver Grön Ungdom alltså frågan om sänkt rösträttsålder i stället, som de också drivit sedan en tid tillbaka.

Det är ingenting konstigt med att diskutera sänkt rösträttsålder. Tvärt om är rösträttsåldern egentligen väldigt godtyckligt satt. Det finns trots allt många kompetenta 16-åringar som kan mer om de politiska partierna och samhället i stort än de flesta 18-åringar gör. När Grön Ungdom i Stockholmsregionen gick så långt som att kräva rösträtt för alla barn, använde de dock ett annat argument, som nu Grön Ungdoms språkrör återanvänder. De menar att det handlar om demokrati. Det som jag invänder mot är just det argumentet.

Att alla ska ha rösträtt är en rättighetsfråga. Men huruvida den ska inkludera barn eller inte är väsensskild. Anledningen till att barn exkluderas från rösträtten är för att de just är barn. Ett barn ska aldrig kunna förväntas ta samma grad av ansvar som en vuxen.

Barn nekas rätt till att själva välja arbete, partner och huruvida hen ska ta en öl till maten. Det är ingen som ifrågasätter något av det, för ingen förväntar sig heller att barn ska kunna ta ansvar för sina egna handlingar. Det här är inte något nytt, utan det har tagits upp tidigare. Filosofen John Stuart Mill tog exempelvis upp det i sin berömda essä On Liberty i mitten av 1800-talet, då han beskrev vilka som inte skulle räknas bland de som skulle beviljas vissa centrala friheter:

It is, perhaps, hardly necessary to say that this doctrine is meant to apply only to human beings in the maturity of their faculties. We are not speaking of children, or of young persons below the age which the law may fix as that of manhood or womanhood. Those who are still in a state to require being taken care of by others, must be protected against their own actions as well as against external injury.”

Mills resonemang har länge märkts av i de flesta länders lagstiftning, och även på internationella konventioner. FN har exempelvis en allmän förklaring om de mänskliga rättigheterna, och en barnkonvention med barns rättigheter. Detta innebär förstås inte att barn inte är människor med vissa grundläggande rättigheter. De förväntas bara inte kunna ta ansvar för sina handlingar såsom vuxna, av fullt förståeliga skäl. Få skulle nog tycka att ett samhälle som inte gör någon åtskillnad på barn och vuxna är acceptabelt.

Det är inte annat än logiskt att barn som inte förväntas kunna ta ansvar för sina handlingar, inte heller ska få rösta. Barn är ändå barn. Men frågan om rösträttsålder handlar inte om barns rättigheter, utan om huruvida 16-åringar och 17-åringar borde räknas som barn eller som vuxna.

Grön Ungdoms språkrör har rätt i att flera länder sänkt rösträttsåldern från 18 till 16. Dessutom har 16-åringar och 17-åringar i Sverige i dag redan rösträtt i kyrkoval och rätt att förfoga över egna intjänade pengar, bland annat. Däremot har de till exempel fortfarande inte rätt att konsumera alkohol eller att gifta sig. Dessutom måste de även ha en målsman. Att de då ska ha rösträtt är inte en självklarhet. 

Sanningen är nog snarare att oavsett var rösträttsgränsen sätts kommer det att bli aningen godtyckligt. En del 14-åringar är trots allt mognare än en del 16-åringar. Även om alla (Nåja, kanske inte Grön Ungdom i Stockholmsregionen.) kan hålla med om att femåringar inte borde få rösta, är det omöjligt att sätta en gräns som är helt rättvis. Men det är inte nödvändigtvis exkluderande att inte bevilja barn rösträtt. I FN:s barnkonvention anses barn förresten vara de som är under 18 år. 

Därtill kan man också fråga sig om en person som anses gammal nog att få rösta, också borde anses vara myndig i lagens mening? Borde då 16-åringar också inte bli myndiga om de får rösträtt? Eller borde de just därför att de inte är myndiga, inte heller ha rösträtt?

Grön Ungdom verkar i stället vilja låtsas som att det är en fråga om demokratiska rättigheter, liksom införandet av den allmänna rösträtten var för snart 100 år sedan. Men frågan om rösträttsålder handlar egentligen om var vi drar gränsen mellan vuxna och barn. Och det mycket mer komplicerat än så.

Fredrik Hultman 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar