Styrelsen

Styrelsen

söndag 16 mars 2014

Stort steg för unga!

Under de senaste veckorna har det funnits en hel del att läsa i både Nacka Värmdö-Posten och Mitt i Nacka om fler studentbostäder som planeras.

Volymstudie av byggnaderna i Ektorp.
Illustration: Kersh + Dereka arkitekter
Skiss ur planförslaget på ett av husen
i Alphyddan. Illustration: EttElva arkitekter
Den 25 mars togs det beslut om att påbörja planarbetet med studentbostäder i Alphyddan och Ektorp. Vad det innebär är att cirka 500 nya student- och ungdomsbostäder byggs i Nacka!

Dessa områden har valts av flera skäl. Närheten till både service och bra kommunikationer gör att ungdomar kan lägga fokus på utbildningen. Valmöjligheterna i vardagen har en stor betydelse för många. Ett exempel är att under oregelbundna studietider hinna förbi närmaste matbutik på vägen hem. Som servicen ser ut nu finns det matbutiker öppna till klockan tio på vardagar, i närheten av dessa områden. Ett annat exempel är utbudet av bussar till och från Ektorp respektive Alphyddan. Vid Ektorps centrum går även en snabbusslinje och från Alphyddan kan du gå till Saltsjöbanan eller tvärbanan i Hammarby sjöstad.

Valet av områden hör också ihop med hyresnivåerna, som kommunen strävar efter att hålla så rimligt låga som möjligt för ungdomar. Nacka kommun betonar också att miljö, socialt och ekonomiskt hållbart stadsbyggande ska känneteckna projektet. Dessa inslag i infrastrukturen är viktiga att ta hänsyn till och Nya Moderaterna prioriterar dem. Det behövs om framtida invånare ska ha goda förutsättningar att utveckla Nacka.

Processen har i dagsläget nått fasen som kallas samråd och är till för alla inblandade parter (pågår till den 31 mars). Det betyder att myndigheter, remissinstanser och de boende i områdena ger sina synpunkter på förslaget. När fasen är över kommer kommunen att ta ställning till det som har förts fram och därefter ta fram en ny version av förslaget. 

MUF Nacka är mycket positiva till utvecklingen i kommunen och som en följd av nyheten om tunnelbana till Nacka är det extra glädjande. Inte minst för att sambandet mellan rörligheten på bostadsmarknaden och inflyttningar, beror starkt på hur pass utvecklad och utökad kollektivtrafik det finns.

Erik Elkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar